Dynaphar Eigen producten - Juni 2019
Probactiol Duo - Juli 2019
Facebook Dynaphar - juni 2019

informatie

EIGEN MERKPRODUCTEN, OFFICINALE BEREIDINGEN, UW APOTHEKER MAAKT HET VERSCHIL!

31 juli 2019
Allergies - la désensibilisation aux allergies

De verkoop van voorschriftvrije geneesmiddelen gebeurt steeds vaker ver buiten de grenzen van de apotheek. Internet, parafarmacie en voortaan ook de supermarkt nemen een belangrijk aandeel in de taart.
Bovendien kent de markt met soortgelijke producten een enorme groei en een overvloed aan vaak misleidende publiciteit hieromtrent tiert welig.

De aanlokkelijke aanbiedingen via deze multikanalen spelen vaak enkel in op het financieel voordeel zonder de noden van de consument in vraag te trekken waardoor het beoogd resultaat soms teleurstelt.

De apotheker blijft de nummer 1 op vlak van betrouwbaar gezondheidsadvies, hij kent zijn patiënten, zijn universitaire opleiding en wetenschappelijke bijscholingen laten toe u steeds het meest geschikte product te adviseren.

Vanuit dit perspectief “advies” bieden steeds meer apothekers eigen producten aan die ze alleen of samen met collega’s hebben ontwikkeld . Deze producten zijn kwaliteitsvol en bieden het gewenste resultaat voor specifieke behoeftes.

De apothekers van de Dynaphar-groepering blijven zeker niet vanaf de zijlijn toekijken en investeren dan ook danig in “advies”. Reeds méér dan 10 jaar ontwikkelt een werkgroep van Dynaphar-apothekers producten met eigen label en officinale bereidingen die je in onze Dynaphar-apotheken kunt terugvinden.

Deze eigen merkproducten worden voor de ganse groepering industrieel vervaardigd en zijn vaak uniek op de markt. Ze bieden een zo compleet mogelijke oplossing voor de gezondheidsklachten van onze klanten. Echter, deze producten beperken zich tot voedingssupplementen en medische hulpmiddelen.

Anderzijds worden de officinale bereidingen door de apotheker zelf in zijn apotheek bereid. Daar deze producten bestanddelen, die erkend zijn als geneesmiddel, mogen bevatten is hun werking nog efficiënter. Ze zijn vaak de meest efficiënte producten binnen hun op de eigen markt.

En als kers op de taart, worden deze producten aangeboden tegen een zeer concurrentiële prijs !
Aarzel dus niet om bij uw eerstvolgend bezoek aan uw Dynaphar-apotheker naar deze eigen merkproducten en officinale bereidingen te vragen.

Door de kracht van al onze leden-apothekers te bundelen kan Dynaphar meer dan welke andere groepering inzetten op een uiterst kwalitatieve gezondheidszorg.

GEWRICHTS- EN SPIERPIJNEN? DENK AAN KURKUMA!

21 juni 2019
Allergies - la désensibilisation aux allergies

Nu het mooie weer eraan komt,  gaan we weer meer aan sport doen: wandelen, fietsen, joggen, tennissen... Uw gewrichten, spieren en pezen worden dus zwaarder belast dan gewoonlijk en dat zal misschien niet lukken zonder pijn. Maar voor u naar pijnstillers en ontstekingsremmers grijpt, kunt u misschien eerst eens kurkuma proberen!

Kurkuma wordt vaak gebruikt in de Aziatische keuken, maar zijn vermogen om ontstekingen te verminderen of het gewrichtskraakbeen te beschermen is minder bekend. Toch hebben heel wat mensen last van gewrichtspijnen: senioren, sportievelingen of mensen die een bijzonder veeleisende of repetitieve fysieke arbeid verrichten. Ook andere factoren, zoals erfelijkheid, overgewicht of een eerder ongeval (breuken, trauma’s, ...) kunnen de beweeglijkheid van de gewrichten beïnvloeden.

Waarom kurkuma?

Curcumine, het belangrijkse actieve bestanddeel van kurkuma, is bijzonder waardevol omwille van zijn ontstekingsremmende en oxidatieremmende eigenschappen. Daarom wordt kurkuma op dit moment vaak met succes gebruikt tegen reumatische aandoeningen, zoals artrose, artritis, tendinitis en jicht.
Kurkuma wordt goed verdragen! De vele onderzoeken die al gevoerd werden naar curcumine bevestigen het belang en de veiligheid van dit natuurlijke alternatief. In tegenstelling tot een reeks niet-steroïdale ontstekingsremmers heeft curcumine geen enkel ongewenst effect op het hart en de nieren. Het veroorzaakt ook geen levertoxiciteit, iets wat soms wel wordt waargenomen bij hoge dosissen paracetamol. Het gebruik van curcumine kan dus het gebruik van pijnstillers en ontstekingsremmers beperken.

Kies niet om het even welke kurkuma...

Het zal niet volstaan om kurkuma aan uw gerechten toe te voegen om van de weldaden van deze duizendjarige specerij te kunnen genieten. Dit komt doordat curcumine slechts weinig door ons lichaam geresorbeerd wordt. Geef daarom de voorkeur aan bio-geoptimiseerde vormen omdat deze beter opgenomen worden in het lichaam en de efficiëntie van het product garandeert.

Meerdere klinische studies bewijzen de werking van het Dynaphar Curcuma Complex op basis van Curcuma longua, Harpagophytum procumbens en Boswellia serrata. Deze bestanddelen zorgen ervoor dat we soepel kunnen bewegen en ze verzachten eveneens de pijn.

Samenstelling ( per 2 capsules)

droogextract van Curcuma longa gestandardiseerd op 95% curcumine              200mg
droogextract van Harpagophytum gestandardiseerd op 20% harpagosiden      200mg
droogextract van Boswellia serrata gestandardiseerd op 65% boswellic zuren   150mg
vitamine C                                                                                                                                        24mg (30% ADH)
mangaan                                                                                                                                          2mg (100% ADH)
droogextract van zwarte peper gestandardiseerd op 95% piperine                         5mg
anti-klontermiddelen : magnesiumstearaat, magnesiumsilicaat, colloïdaal siliciumdioxide
samenstelling capsule : gellangom, hypromellose

Gebruiksaanwijzing

 • Startkuur : 1 capsule ‘s morgens en ‘s avonds innemen met glas water, tijdens de maaltijd. Klinische studies tonen aan dat een kuur van 3 maanden nodig is voor een optimaal resultaat.
 • Onderhoudskuur : 1 capsule per dag tijdens de maaltijd.

Eigenschappen (per bestanddeel)

Droog extract Curcuma longa, Harpagophytum procumbens et Boswellia serrata

Droog extract van Curcuma longa, d’Harpagophytum procumbens en Boswellia serrata wordt van oudsher gebruikt ter bescherming van de gewrichten. Ze verhogen de soepelheid en verminderen pijn in de gewrichten.  Hun werking is in heel wat klinische studies bewezen. Deze studies tonen een identieke werking aan als de NSAID‘s. Dit komt doordat ze de COX2-enzymes die verantwoordelijk zijn voor pijn en ontsteking blokkeren.
Na een kuur van 3 maand, tonen klinische studies een vrijwel identiek resultaat aan als bij de inname van NSAID’s en dit zonder nevenwerkingen.

Piperine

Piperine bevordert de opname van Curcumine. Om de opname van Curcumine en Piperine te garanderen is het gebruik van zuurresistente capsules noodzakelijk.  De bedoeling is Curcumine samen met Piperine in de darm vrij te stellen.  Piperine zorgt zo voor een maximale bescherming en verhoogt de opname van Curcumine aanzienlijk.
Zonder toevoeging van Piperine zou de Curcumine grotendeels geëlimineerd worden in de darmen door de glucoronyl transferase enzymes. Piperine neutraliseert de vernietigende werking van deze enzymes en zorgt voor een optimale opname van Curcumine in de darm. De opname Curcumine verhoogt hierdoor 2000 x tegenover 19.2 x onder de vorm van een phytozome en 45.9 keer in een glyceroloplossing.

Vitamine C et Mangaan

Vitamine C en Mangaan dragen bij tot de normale collageenvorming nodig voor een goede werking van het kraakbeen en het in stand houden van de botstructuur.

Voorzorgsmaatregelen

Raadpleeg uw arts of apotheker bij gelijktijdig gebruik van anticoagulantia.
Niet gebruiken in geval van maag- of darmzweer of galstenen.
Afgeraden tijdens zwangerschap of borstvoeding en bij kinderen onder 12 jaar.
Vervangt geen gevarieerde en evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl.

BRENG ZON IN JE LEVEN

05 juni 2019
Allergies - la désensibilisation aux allergies

Iedere zomer opnieuw beladen we haar met alle zonden: ze doet ons vroegtijdig verouderen, ze zorgt voor huidvlekken en zelfs kanker...
Maar dan vergeten we dat alle leven op aarde haar nodig heeft: de zon. Voor ze alweer op die beklaagdenbank moet verschijnen, zetten we haar zeven belangrijkste troeven nog eens op een rij.

1. Ze brengt een lach op ons gezicht

Met de zon op onze snoet voelen we ons een heel stuk beter. En dat komt niet alleen omdat we ze zo weinig zien, in ons regenachtige België. Die glimlach is een puur lichamelijke reactie. Zonlicht stimuleert de aanmaak van endorfine, een hormoon dat ervoor zorgt dat we ons goed voelen. Ze verhoogt ook de productie van testosteron bij mannen en van oestrogeen bij vrouwen. Dat zijn hormonen die zorgen voor fijne gevoelens: lichtheid, geluk, energie, spierontspanning tot zelfs creativiteit. Nóg een voordeel: de zon vermindert het gehalte stresshormoon ‘cortisol’ in het bloed. En de mensen die ‘s winters en in de herfst last hebben van seizoensdepressies, vinden dankzij de zon hun spirit weer terug. De ultieme kers op de taart? Je krijgt weer meer zin in gevarieerd voedsel. Gedaan met die voortdurende goesting in frieten of chocolade.

2. Ze is doping voor het leven

De zon is als een wekker voor slaapkoppen. Met haar zachte temperaturen en haar zonlicht haalt ze ons uit onze winterslaap. Dan veren we plots recht uit de zetel om meteen onze sportschoenen aan te trekken. Dat is trouwens een goed idee. Want geregeld eens flink bewegen is goed voor je spieren en je hart. Het voorkomt ook botontkalking, suikerziekte, overgewicht...
Van zodra de zon begint te schijnen, kunnen we ook onze ramen weer openen. Het huis wordt weer verlucht, de luchtverontreiniging binnenin het huis neemt af. De ruimtes waar de chauffage de hele tijd heeft staan branden, worden weer wat minder droog.

3. Ze vult onze voorraad vitamine D aan

Vitamine D is broodnodig als we degelijk willen functioneren. Ze versterkt onze spieren en botten, werkt chronische ontstekingen weg en stimuleert het gemoed. Maar wat zien we? Een overgrote meerderheid van de Belgen heeft er een tekort aan. Ook al eten en leven ze gezond.

Dat tekort heeft dus niets te maken met onze gewoontes. Het komt door ons druilerig Belgisch weertje. Even terug naar de les biologie: ultraviolette B-stralen zorgen voor de productie van vitamine D in de huid. Zo leggen we een voorraad aan, zeker tijdens zonnige zomers. Maar na een paar maanden guur en grijs weer, verdwijnt die stock als sneeuw voor de zon. Tot de zon dus weer begint te schijnen. In de lente zou je eigenlijk best die reserves weer aanvullen door dagelijks je gezicht en armen in de zon te houden. Smeer eventueel ook wat zonnecrème. Maar belangrijker: loop de hele dag in de zon te paraderen ‘voor de gezondheid’. Een kwartiertje is al genoeg om vitamine D aan te maken.

Zeiden we net dat je eetgewoontes geen invloed hebben? Niet helemaal waar. Want er bestáát vitaminerijk voedsel. Daarbij zijn dierlijke vetzuren belangrijk. Die vind je in vette vis: zalm, haring, sardines, makreel en tonijn. Of nog : levertraan, boter, eieren en vaarzenlever. En als je er de centen voor hebt, mag je ook altijd kaviaar kopen.

4. Ze vervangt de huidspecialist

Heb je last van acne? Dan heb je het waarschijnlijk zelf al gemerkt. Na een paar dagen in de zon verdwijnen huidzorgen vaak vanzelf. Geweldig? Niet helemaal. Want die huidfoutjes blijken dan een paar dagen later weer op te duiken.

Wat gebeurt er als de zon langere tijd kan inwerken op huidaandoeningen? Soms hebben ultraviolette stralen wel degelijk een genezende, ontstekingsremmende werking. Dan hebben we het over psoriasis, vitiligo of eczeem. Artsen behandelen die aandoeningen soms zelfs met een medisch verantwoorde zonnebank. Daarin kan je de Uv-stralen perfect doseren.

5. Ze zorgt voor een betere slaap

Slaap je slecht? Misschien ben je gewoon te weinig buiten geweest overdag. Daglicht regelt ons bioritme en zorgt ervoor dat we verschillende soorten hormonen aanmaken. Melatonine, bijvoorbeeld: het hormoon waarvan we goed slapen. Normaal gezien krijgen we veel melatonine in het bloed zodra de nacht valt, en valt de productie stil zodra de zon opkomt voor een efficiënte bescherming, met crèmes met een hoge factor of beschermende kledij. Anders riskeer je een zonneslag. Dan krijg je zonnebrandletsels, je capaciteit aan zonnebescherming (= zonnekapitaal) wordt vernietigd en de zeven troeven van dat zonne-kloppen worden tenietgedaan.

Interessant artikel?
Fijn! Maar beschouw het alstublieft niet als een groen licht om de hele dag op de strandstoel te blijven liggen. Vijf procent van je lichaam aan de zon blootstellen, dat is al genoeg. Voorarmen, een deel van je lichaam... that’s it. Twintig minuutjes tot een halfuur per dag volstaan.

EEN SPOEDGEVAL: SCHIET METEEN IN ACTIE!

21 mei 2019
Allergies - la désensibilisation aux allergies

Iemand die je niet kent, stuikt plots in elkaar op straat, op café raakt er naast je plots iemand in ademnood, de kleinste van de buren loopt in een drafje richting barbecue... Zulke situaties maken we het liefste nooit mee. Maar ze gebeuren wel. Dus weet je maar best wat je dan moet doen.

1. Bij verstikking à het maneuver van Heimlich

Komt meestal van pas tijdens een maaltijd, of wanneer een kind een voorwerp inslikt. Schiet dan snel in actie en doe het Heimlich-maneuver.
Daarbij verhoog je drastisch de druk achter de borstkas, om zo het lichaamsvreemde voorwerp terug richting mond te duwen.

Zet je snel achter het slachtoffer, dat zit of rechtstaat.
Leg je armen onder zijn armen.
Klink je beide handen in elkaar onder zijn armen, onder het borstbeen, ter hoogte van de maag.
Trek dan plots en stevig het slachtoffer naar achter en naar boven.
Doe dat meerdere keren na elkaar, als dat nodig blijkt. Heeft een baby een voorwerp ingeslikt?
Leg hem dan met de platte buik op je knieën, met het hoofd naar de grond gericht. Duw een paar keer tussen de schouderbladen, tot de baby het voorwerp weer uitspuwt.

WAT DOE JE ZEKER NIET? Begin niet zomaar wat te slaan op de rug van het slachtoffer. Dat is nutteloos en gevaarlijk.

2. Bij een bloeding à Compressie of samendrukking

Druk de wonde stevig samen met je handpalmen. Doe dat lange tijd – tot je ziet dat het helpt. Of tot de ziekenwagen aankomt.
Gebruik het liefst een doek, om alle contact met het bloed van het slachtoffer te vermijden. Zo vermijd je besmetting met virussen of bacteriën.

WAT DOE JE ZEKER NIET? Breng geen knelverband aan zonder advies van een arts. Je dreigt het omringend weefsel nog extra te beschadigen. En misschien helpt dat verband helemaal niet om de bloeding te stelpen. Want de bloedkanalen die verantwoordelijk zijn voor bloedingen liggen best wel diep.

3. Bij verlies van bewustzijn à Stabiele zijligging

Is het slachtoffer buiten bewustzijn, maar ademt het nog?
Zie je de borstkas geregeld op en neer gaan, en merk je de ademstoot op?
Plaats dan het slachtoffer in een ‘stabiele zijligging’. Zo ben je er zeker van dat de luchtwegen vrij zijn. Dat voorkomt verstikking door de tong, door braken. Kantel zachtjes het hoofd naar achter, en til de kin een beetje op.
Maak knellende kleding los. Leg de armen zo dat ze niet in de weg liggen. En leg het lichaam op de zij. Een van de knieën laat je liggen in een boog, zodat het slachtoffer niet weer terug op de rug rolt.
Let wel op: deze houding is strikt verboden wanneer je vermoedt dat de ruggenwervel van het slachtoffer gebarsten of gebroken is.
Blijf sowieso bij het slachtoffer tot de hulpdiensten er zijn. Controleer voortdurend of de persoon goed ademt, of hij reageert op wat je zegt, of hij niet moet braken.

WAT DOE JE ZEKER NIET? Giet geen koud water over het slachtoffer, schud hem niet door elkaar, geef niets te drinken... En bedek hem met een deken of een jas.

4. Bij een hartstilstand à De hartmassage

Iemand zakt in elkaar, raakt bewusteloos en ademt niet meer. Dat is het teken dat je dringend een hartmassage moet toedienen.
Leg eerst het slachtoffer op de rug, met de benen gespreid en de armen uit elkaar.
Zet jezelf op de knieën, in een rechte hoek met het slachtoffer, dicht bij zijn torso. Masseren doe je met het onderste, harde deel van je handpalm. Die plaats je in het midden van de borst, met het hardere deel van je andere handpalm erbovenop.
Laat je vingers in elkaar grijpen, zodat je meer kracht ontwikkelt.
Druk dan twee seconden lang terwijl je de handpalmen zo’n 4 tot 5 centimeter naar beneden drukt, zonder daarbij op het borstbeen of de ribben te drukken. Tussen die compressiemomenten rust je telkens één tot twee seconden. Doe dat tot de hulpdiensten eraan komen.

Vraag tegelijk zeker ook aan een getuige om de spoeddienst te bellen. Aan de andere kant van de lijn kan de spoeddokter je dan raad geven de hartmassage juist toe te dienen.
Vraag ook iemand om een AED, een automatische externe defibrillator, te zoeken. Die vind je ondertussen op tal van plekken. Je hoeft geen angst te hebben om iets verkeerds te doen: van zodra de electroden op de borst kleven, analyseert het toestel zelf het hartritme en geeft het raad. Wanneer de AED vindt dat een elektroshock nodig is om het hart weer op gang te brengen, geeft hij het aan en voert hij die schok ook automatisch uit.

WAT DOE JE ZEKER NIET? Twijfelen. Elke seconde telt.

5. Bij een brandwonde à Koud water

Hou de brandwonde twintig minuten onder koud water. Als de kledij aan de huid kleeft, blijf er dan het liefst af. In het andere geval doe je die kleren heel voorzichtig uit. Als het een grote brandwonde is – pakweg groter dan de helft van de handpalm van het slachtoffer - , verwittig dan de hulpdiensten. En blijf natuurlijk de wonde onder koud water houden. Bedek de wonde niet, en hou het slachtoffer goed in de gaten. Blijft hij bij bewustzijn, ademt hij normaal?

WAT DOE JE ZEKER NIET? Een ernstige wonde breng je alleen in contact met water. Niets anders: geen crème, geen remedie op grootmoeders wijze, zoals boter, vet of tandpasta.

6. Bij een breuk à Immobiliseren

Pijn, een zwelling, een bloeduitstorting, vervormde ledematen... En toch is het soms moeilijk om op het zicht een breuk te constateren. Behalve als het een open breuk is, want dan zie je het bot zitten. Wat doe je bij een breuk? Je immobiliseert de getroffen plek, om erger te voorkomen. Voor een blessure van bovenste ledematen plooi je een trui of een sjaal tot een omslagdoek. Voor een beenbreuk vraag je aan het slachtoffer om niet te bewegen. En dan bel je meteen de hulpdiensten.

WAT DOE JE ZEKER NIET? Geef het slachtoffer niets te drinken. Want hij zou binnen enkele uren wel eens geopereerd kunnen worden. Bij een breuk ter hoogte van de dij, bel je snel de ziekenwagen op. Hou het slachtoffer scherp in de gaten: een breuk van het dijbeen kan een interne bloeding veroorzaken.

7. Lijkt de situatie je ernstig? à Eerste reflexen

Van zodra de situatie je ernstig lijkt, bel je de MUG op. Geef gedetailleerde inlichtingen. Bijvoorbeeld: over welk soort ongeluk gaat het? Van welke hoogte is het slachtoffer gevallen? Op welk soort ondergrond? Hoe oud is het slachtoffer, hoeveel weegt het? Welke symptomen stel je vast: braken, bewustzijnsverlies, onophoudelijke pijnkreten? Ademt het slachtoffer nog? Is het bij bewustzijn? Wat heeft het ingeslikt, en hoeveel?

WAT DOE JE ZEKER NIET? Laat de paniek niet de overhand nemen. Schud het slachtoffer niet door elkaar, verplaats het niet, laat het niet alleen en geef het geen medicijnen, eten of drinken. Voel je dat je de pedalen verliest? Vraag dan hulp aan een voorbijganger.

8. Dit leer je het best van buiten

OPROEP MUG - MOBIEL URGENTIETEAM: 112
WWW.ANTIGIFCENTRUM.BE :  24 uur op 24 Spoeddienst: 070/245.245

9. Zin om bij te leren?

Het Belgische Rode Kruis organiseert tal van vormingen, overal  in België. Meer weten:  www.rodekruis.be

HOE MOET JE JE WAPENEN TEGEN CHOLESTEROL?

25 april 2019
Allergies - la désensibilisation aux allergies

Wat is cholesterol? Een parameter om alleszins rekening mee te houden… Hier zijn alvast enkele tips om te vermijden dat men zich zorgen moet te maken!

 

Een hartenbeul

Cholesterol is onmisbaar voor de werking van het lichaam. Het is een vetachtige stof dat voor twee derde door de lever wordt aangemaakt en voor een derde door de voeding wordt aangeleverd. Cholesterol is in al onze celwanden aanwezig en houdt deze soepel en sterk. Om de verschillende organen te bereiken, circuleert cholesterol in het bloed door middel van dragers. HDL, beter bekend als ‘goede cholesterol’, pikken de overtollige cholesterol in het bloed op en voeren hem af naar de lever, waar hij eerst wordt omgezet en vervolgens geëlimineerd. LDL, die bekend staan als ‘slechte cholesterol’, voeren deze uit de lever naar alle cellen.

 

In de eerste plaats: anders eten en bewegen!

Het is geen geheim: om je cholesterolgehalte op natuurlijke wijze te verlagen, moet je zowel je eetgewoonten als je levensstijl veranderen.

 

ENKELE EENVOUDIGE PRINCIPES:

Principe nummer 1: meer vezels en mineralen

+Alle fruit en groenten: vers, diepgevroren, gestoomd, uit de oven
+Volkorenbrood, granen, rijst
+Gedroogde groenten (linzen, sperziebonen, tuinbonen, …)

Principe nummer 2: meer omega 3

+Vette vis (haring, makreel, sardine, zalm, …)
+Koolzaadolie, notenolie, olijfolie
+Plantaardige margarines
+Noten en amandelen
+veldsla, postelein, sla

Principe nummer 3: minder verzadigde vetten

 • Boter, verse room. 

Geef de voorkeur aan ... plantaardige oliën.

 • Vet vlees, fijne vleeswaren, slachtafval. 
  Geef de voorkeur aan ... vetarm vlees: kalfsvlees, gevogelte ... / vis, minstens twee keer per week. Vis en zeevruchten zijn de bondgenoten van een evenwichtige voeding. De lipiden die je in zeevruchten aantreft, zijn overwegend polyonverzadigde vetzuren. Zij genieten de voorkeur in onze voeding.
 • Kaas met meer dan 40 % vet. 
  Geef de voorkeur aan ... yoghurt en plattekaas.
 • Broodjes, koekjes en gebak. 
  Geef de voorkeur aan
   ... volkorenbrood / fruit, sorbet
 • Zout.
  Geef de voorkeur aan ... kruiden en specerijen
 • Alcohol.
  Drink meer water.

Principe nummer 4: zorg goed voor jezelf

 • Beweeg: matige en regelmatige fysieke inspanningen versterken hart en bloedvaten.
 • Houd je gewicht op peil: weeg jezelf een keer per week.
 • Stop met roken! Tabak is een belangrijke cardiovasculaire risicofactor.


Wist je dat Ook heel magere mensen te veel cholesterol kunnen hebben?

BETER VOORKOMEN DAN SNIJDEN

30 maart 2019
Allergies - la désensibilisation aux allergies

Bepaalde huidzones zijn echte verraders. Donkere wallen onder de ogen, een doffe teint, striemen in de nek en vlekken op de handen: het zijn allemaal tekens dat de tand des tijds al gepasseerd is.

Zelfs de duurste fond de teint zal een ontgoochelend resultaat geven op een slecht gehydrateerde en een slecht onderhouden huid. Erger nog: het zal de rimpels misschien nog meer in de verf zetten. Een kattenwasje is onvoldoende om de opperhuid proper te maken, zowel bij mannen als bij vrouwen. Maar een grondige reiniging, met zorg uitgevoerd, is een snelle en goedkopere oplossing voor een gladdere, meer stralende huid. Want zo neem je de dode cellen weg. Die zijn verantwoordelijk voor een grauwe huid wanneer de cellen in overvloed zijn opgestapeld. De huid is gladder en reflecteert beter het licht. Het geeft haar de mogelijkheid om meer te profiteren van de actieve hydraterende bestanddelen in de creme die je achteraf op je huid aanbrengt. Plan per week ook twee keer een dieptebehandeling in, genre peeling of scrub, al dan niet met een regenererend masker. Je mag ook best een beetje vals spelen. De laatste nieuwe fond de teint zijn licht, onzichtbaar en gemakkelijk aan te brengen. Met deze onzichtbare make-up egaliseer je je teint, omdat hij vlekken en andere imperfecties wegwerkt. Eindig met een highlighter die licht aanbrengt op de donkerste zones. Zij zijn de hoofdverantwoordelijke voor die doffe teint.

Een jonge nek

Een nek is belangrijk in the bigger picture. Hij is kwetsbaar en je merkt het meteen als er iets mis is. Een nek heeft een fijne huid die best een extraatje verdient. Maar hij wordt wel eens over het hoofd geslagen. Moet je er specifieke producten voor kopen? Nee. Denk er gewoon aan om je hydraterende crème tot aan de schouderbladen in te masseren. En breng je crème voor het bovenlichaam aan tot onder het kaakbeen. Vergeet de nek ook niet op het moment dat je moet ontschminken. Werk elke avond onzuiverheden weg met een reinigende melk en een tonicum, dezelfde die je voor je gezicht gebruikt. Breng één keer per week een zachte scrubcrème aan en reinig achteraf goed. Als je dagcrème op je gezicht gebruikt, eindig dan met een flinke laag op de nek. Masseer dagelijks in: dat bevordert de bloedcirculatie en versterkt het weefsel. Je gaat er fier rechtop van lopen … Krijgen mama of oma last van een dubbele kin? Waar wacht je nog op ? Actie! Investeer in specifieke zorgen voor de nek, met crèmes die spierversterkende bestanddelen bevatten. Want eens je een dubbele kin hebt, krijg je ze alleen weg met esthetische chirurgie. Tenzij je natuurlijk kampt met overgewicht.

Fluwelen handen

Ze worden bijna voortdurend blootgesteld aan de twee kwelduivels van de huid: tijd en leeftijd. Eigenlijk zouden ze twee keer beter beschermd moeten worden. Met goede manieren en specifieke crèmes. Was en droog je huid eerst grondig, voor je ze hydrateert met aangepaste cosmetica. Leg tubes op verschillende strategische plaatsen: naast de lavabo van het toilet of de keuken, op je bureau, op de nachttafel. Voor kloven bestaat er een zeer efficiënte shock-behandeling: smeer je handen in met een rijke laag cosmetica vol vetten, of een mengeling van olijfolie en vers citroensap. Doe dan de hele nacht katoenen handschoenen aan. Gebruik geen water met kalk uit de kraan. Dat is verre van ideaal als de huid al is aangetast. Gebruik bloemen- of bronwater. Droog af met een zachte doek. En draag handschoenen zodra je de voordeur uitgaat.

Halt aan het opgeblazen gezicht

De oorsprong van zakken onder de ogen is nog niet helemaal gekend. Zelfs al vermoeden artsen dat het ligt aan slecht werkende lymfevaten en aan genetische overdracht. Wallen heb je van vader op zoon en van moeder op dochter. Normaal nemen de ochtendzwellingen spontaan af na één uur, wanneer de bloedsomloop en de lymfeklieren weer tot leven komen. Neem ‘s avonds de ruimte rond de ogen onder handen, maar laat té rijke crèmes absoluut links liggen. Die wiegen de lymfeklieren extra in slaap. Slaap op een licht gebold kussen - als je rug geen pijn doet. Als je hoofd opgerichter ligt, sla je minder water op in die donkere kringen. Zodra je weer uit bed springt, wrijf je zachtjes met je vingertoppen over de oogbollen. Geef extra aandacht aan de hoeken van je ogen en de bovenkant van je jukbeenderen. Breng een kwartier lang kompressen aan met korenbloemwater of toverhazelaar. Als je écht dapper bent, masseer je tenslotte je ogen met een ijsblokje, nog voor je eerste kop koffie.

Eerste prioriteit: vermijd de zon

Zonnestralen zijn, naast tabak en alcohol, de grootste oorzaak van vroegtijdige rimpels en gepigmenteerde vlekken op gezicht, handen en decolleté. Gebruik een dagcrème met SPF 15 (Sun Protection Filter), en een hogere SPF voor zonnige dagen. Ga je skiën? Is het hartje zomer? Vergeet dan je zonnebril niet. Zo voorkom je dat er snel merktekentjes rond de ogen opduiken.

ZWANGERSCHAPSMISSELIJKHEID?

29 maart 2019
Allergies - la désensibilisation aux allergies

Bent u zwanger en heeft u last van misselijkheid en overgeven? Maakt u zich geen zorgen: dit geldt voor bijna 80% van de vrouwen. Vanwaar komt die misselijkheid? En wat doet u eraan? Dankzij gember zijn deze spijsverteringsproblemen binnenkort slechts een nare herinnering!

Zwangerschapsmisselijkheid?

Vaak spreken we over ochtendmisselijkheid, hoewel dit ongemak op elk moment van de dag kan voorvallen. Meestal start de misselijkheid tussen de 4e en 6e week van de zwangerschap en houdt ze op na de 3e maand. Jammer genoeg geldt dat niet voor alle vrouwen: bij sommigen duurt deze misselijkheid heel de zwangerschap.

Waarom misselijkheid?

Volgens specialisten zijn er meerdere factoren verantwoordelijk: lichamelijke veranderingen, grotere hoeveelheid van bepaalde hormonen, grotere gevoeligheid voor geuren, stress omwille van de zwangerschap enz. Hoewel de misselijkheid meestal onschadelijk is voor de moeder en het kind, is ze vaak hinderlijk en kan ze het welzijn en de dagelijkse activiteiten verstoren.

Gember: uw bondgenoot voor een goede spijsvertering

De gemberwortel wordt in verschillende traditionele geneeswijzen al lang gebruikt als anti-emeticum (middel tegen braken). Ook vandaag nog wordt gember gebruikt om misselijkheid te verlichten: tijdens de zwangerschap, bij reisziekte en spijsverteringsongemakken.

In 1999 heeft de Wereldgezondheidsorganisatie het gebruik van de wortelstok van gember erkend als middel tegen misselijkheid en overgeven tijdens de zwangerschap en bovendien de veiligheid, zowel voor de moeder als voor de foetus, bevestigd. Gember veroorzaakt geen enkel ongewenst effect en kan daarom vanaf het begin van de zwangerschap ingenomen worden om misselijkheid te bestrijden.

Gember, jawel... maar in welke vorm?

Enkel gember in uw gerechten toevoegen is niet voldoende om te kunnen genieten van zijn voordelen, het is wellicht beter om de voorkeur te geven aan de tabletten die verkocht worden in de apotheek. Voor een optimale doeltreffendheid is het belangrijk dat u enkel tabletten neemt met gestandaardiseerd gemberextract, een waarborg voor de kwaliteit en doeltreffendheid van het product.

Echter zijn niet alle extracten gelijk en niet allemaal toegestaan tijdens de zwangerschap. Inderdaad naargelang de extractiemethode kunnen de samenstelling en de toxiciteit variëren. Studies hebben aangetoond dat het voor een optimale werking aangeraden is om het equivalent van 1.000 mg gemberpoeder per dag in te nemen.

Aarzel niet om raad te vragen aan uw arts of apotheker bij twijfel over de concentratie van een product op basis van gember.

U heeft nu alle troeven in handen om volop te genieten van deze 9 maanden geluk, zonder last van zwangerschapsmisselijkheid!

OPNIEUW VOL ENERGIE !

20 maart 2019
Allergies - la désensibilisation aux allergies

Wanneer het seizoen verandert, hebben we vaak een gebrek aan energie, zijn we fysiek en intellectueel minder performant. Ons lichaam zit in het rood: het moet recupereren. Het moment bij uitstek om onze gewoonten aan te passen, en daarbij kunnen we best wat hulp gebruiken.

Vermoeidheid is een alarmsignaal

Het lijkt alsof alles steeds langer duurt, moeilijker is... Ons lichaam werkt trager en kan minder aan.

Het is tijd om een pauze in te lassen en nieuwe reserves op te bouwen.

Vermoeidheid tegengaan? Dat doen we door anders moe te worden!

Om fysiologische vermoeidheid efficiënt te kunnen aanpakken, moeten we de oorzaak kennen: is ze fysiek (een ongewone sportieve activiteit) of intellectueel (een examenperiode)?

Wanneer we ons uitgeput voelen, dan is dat meestal omdat ons gehalte aan endorfines en serotonines (twee neurotransmitters die spontaan vrijkomen bij sportbeoefening) in vrije val zijn. Om te recupereren na een intense intellectuele inspanning is sport daarom een goede manier om het mentale evenwicht te herstellen. Een uurtje lezen is dan weer zeer geschikt om na een zware fysieke inspanning het teveel aan neurotransmitters af te voeren. Alles is dus een kwestie van harmonie.

Ingrediënten tegen vermoeidheid

Ook al leven we in een tijd waarin de meeste mensen zeggen dat ze zich over het algemeen erg vermoeid voelen, toch dateert de strijd tegen vermoeidheid niet van gisteren.

De Chinezen gebruiken al eeuwenlang ginseng. In de traditionele geneeskunde wordt het vaak gebruikt als opwekkend middel om vermoeidheid tegen te gaan en mentale activiteit te stimuleren. Verschillende wetenschappelijke studies hebben de effectiviteit nagegaan.

De Indianen van het Amazonewoud hebben dan weer guarana ontdekt.

Het helpt hen de hele dag op jacht te gaan zonder honger te hebben. Deze plant uit het Amazonewoud bevat van nature veel cafeïne, wat het zenuwstelsel stimuleert.

Koninginnengelei wordt door bijen geproduceerd en is alleen bestemd voor de koningin van de bijenkorf. We vinden het terug in de Chinese en Oost-Europese geneeskunde.

Koninginnengelei is een zeer krachtig concentraat van mineralen, oligo-elementen (ijzer en mangaan), vitamines B en hydroxydecanoic zuur, een beschermend vetzuur dat nergens anders wordt teruggevonden.

Gember is in Azië al 6000 jaar bekend voor zijn stimulerende werking.

INFOAVOND VOOR (HOBBY)SPORTERS - 01 april 2019

09 maart 2019
Allergies - la désensibilisation aux allergies

Infoavond voor (hobby)sporters

 

Op maandag 1 april, 19u30

schuiven wij alle meubilair van de apotheek aan de kant

en maken wij plaats voor een leuke conferentie voor (hobby)sporters !

 

Programma:

 • VOEDING: Diëtiste aan huis Silke Noël geeft professionele tips over voeding voor (hobby)sporters
 • SUPPLEMENTEN: Etixx geeft tekst en uitleg bij het gamma voedingssupplementen
 • SPORTBLESSURES: Apotheker Thomas Van Cutsem leert je de juiste reflexen om sportblessures zo goed mogelijk te behandelen !

Ook ortho-prothesist Patrick Stabel zal erbij zijn voor alle vragen !

Schrijf je snel in via ons contactsformulier !

sport2

 

ELIMINEER ?

08 maart 2019
Allergies - la désensibilisation aux allergies

Gestroomlijnde benen, smalle heupen, een strakke buik:

Hoewel een goede levenshygiëne en het beoefenen van sport onmisbaar zijn, zijn ze soms toch niet voldoende om het gedroomde silhouet te krijgen. Sommige levensfasen kunnen het silhouet doen evolueren en vetten kunnen zich in de weefsels opstapelen.

 Stel uw programma op in 3 stappen om de vetten op een natuurlijke wijze te helpen elimineren met behulp van planten:

STAP 1: ZUIVER


Bereid uw lichaam voor en help het om zich te zuiveren vóór de afslankende fase met de volgende planten:

· Paardenbloem: wordt gebruikt als drainerende en zuiverende plant. Ze helpt vocht te elimineren en het lichaam te zuiveren. We raden haar in het bijzonder aan tijdens of na de feesten.

· Gewone vlier: de bessen worden in de fytotherapie gebruikt voor hun bloedzuiverende eigenschappen want ze helpen het lichaam te zuiveren van zijn toxines.

· Rammenas : zuivert de toxines in de  lever.

STAP 2:  ELIMINEER


· Maté helpt de vetten omvormen in energie. Bovendien wordt deze plant uit Latijns-Amerika ook gewaardeerd voor zijn stimulerende eigenschappen om “uw batterijen te helpen opladen”.

· Venkel helpt de eliminatiefuncties en de drainage van het lichaam te bevorderen.

· Druif helpt de circulatie te ondersteunen en bevordert de eliminatie van de toxines.

STAP 3:  VERSTERK DE AFSLANKENDE WERKING


· Groene thee draagt bij tot het vetmetabolisme.

· Guarana wordt veel gebruikt om de vetverbranding te bevorderen.

· Moerasspirea helpt het vocht en de toxines uit het lichaam te verwijderen.

· Groene koffie zal uw vitaal evenwicht helpen terug te krijgen door uw tonus op natuurlijke wijze te stimuleren.