Venocaps - NL
Diastop NL
Arkogélules Activox NL

PAPIERLOZE VOORSCHRIFTEN

Nieuw vanaf de zomer van 2021:

PAPIERLOZE VOORSCHRIFTEN

Nieuwe stap in de dematerialisatie van voorschriften

 

Voortaan bestaat er een nieuwe optie om voorschriftplichtige medicatie, voorgeschreven door een arts, op te halen in de apotheek: via de identiteitskaart van de patiënt. De arts maakt een nieuw voorschrift aan via zijn software en vrijwel meteen kan je de medicatie afhalen in elke belgische apotheek aan de hand van de identiteitskaart van de patiënt.

BELANGRIJK: Jij als patiënt behoudt het recht om een papieren voorschrift aan te vragen aan de arts. Deze papierloze manier van werken is een nieuwe optie, maar GEEN VERPLICHTING. Voor een overzicht van alle opties, zie lager

 

papierloze voorschriften

 

Kan je medicatie afhalen voor je partner, kinderen, ouders, buur ?

Dat kan, op volgende manieren:

  1. Indien je zijn/haar identiteitskaart meebrengt naar de apotheek.
  2. Door een volmacht te krijgen. Dan kan de apotheker, aan de hand van jouw identiteitskaart, ook alle voorgeschreven medicatie van je partner / kinderen / ouders / buur afleveren. 
  3. Door de barcodes mee te brengen naar de apotheek (gedrukt of digitaal). Deze kan je terugvinden op de onlineplatformen en mobiele apps, zie lager.

Let wel: Het is zeer belangrijk te vermelden precies WELKE medicatie nodig is. Om privacy redenen mag jouw apotheker niet verklappen welke medicatie afgehaald kan worden, maar mag hij enkel afleveren datgene waar expliciet achter gevraagd wordt.

 

 

Maar hoe kan je nog weten wat de arts allemaal voorschreef ?

Op volgende plaatsen kan je als patiënt het overzicht bewaren en alle voorgeschreven medicatie terugvinden.

Onlineplatformen 

Alle platformen bieden patiënten ten minste de mogelijkheid om zelf de bewijzen van hun elektronische voorschriften terug te vinden en eventueel af te drukken indien gewenst.  

  • Mijngezondheid.be > tabblad “Mijn geneesmiddelen" [Belgische federale overheid] “Mijngezondheid is een online gezondheidsportaal, ook wel 'Personal Health Viewer' genoemd." Via deze centrale toegangspoort krijg je zicht op verschillende persoonlijke gegevens over je gezondheid en over gezondheid in het algemeen. De functies van het tabblad 'Mijn geneesmiddelen' worden voorgesteld in een video die kan worden bekeken via het kleine pictogram achter de titel 'Mijn geneesmiddelen'.  

  • MyHealthViewer [Belgische ziekenfondsen] – “MyHealthViewer is een softwareapplicatie specifiek ontworpen voor jou als burger om jouw gezondheidszorggegevens te kunnen bekijken en bewerken." De functionaliteiten voor medicatie: dagelijks/wekelijks schema en openstaande voorschriften. In een “Handleiding" die beschikbaar is op de website worden die functionaliteiten voorgesteld. ​

​Mobiele apps 

De mobiele apps bieden patiënten verschillende functionaliteiten waarmee ze zelf hun voorschriften kunnen beheren.   

  • Mijn geneesmiddelen [Belgische federale overheid] – Toekomstige mobiele versie (midden september) van het tabblad "Mijn geneesmiddelen" van de portaalsite Mijngezondheid.be. Zie hierboven in de lijst van onlineplatforms.  

  • Voorschrift op Zak [Farmad NV] – “Met Voorschrift op Zak heb je altijd je voorschriften bij de hand. In de apotheek toon je eenvoudig de barcode op je smartphone of tablet aan de apotheker. Ben je niet in de apotheek? Stuur gewoon de barcode naar je apotheker." 

 

 

OVERZICHT: Welke opties bestaan er om voorschriftplichtige medicatie, voorgeschreven door een arts, op te halen in de apotheek:

- 📜 klassieke papieren voorschrift, met de hand geschreven of geprint door de arts (moet de handtekening bevatten van de arts)

- 📃 papieren bewijs van elektronisch voorschrift (lijkt op een klassiek voorschrift maar bevat een barcode beginnend met BE. Dit papieren bewijs hoeft geen handtekening.

- 📲📧 dezelfde barcode (beginnend met BE) op mail, foto, smartphone, ...

- NIEUW vanaf de zomer van 2021 ❗️ de identiteitskaart van de patiënt.

Deze gloednieuwe mogelijkheid om enkel via de identiteitskaart te werken zorgt er voor dat er geen papier meer gedrukt hoeft te worden en vindt perfect zijn plaats in het ecologisch denken.

 

 

Heb je hier nog vragen over ? Spreek erover met je #huisapotheker !

Groeten, Thomas

apr. Thomas Van Cutsem