Venocaps - NL
Diastop NL
Arkogélules Activox NL

ANTIGEEN SNELTESTEN

VANAF juli 2021

Antigeen sneltesten

 

Ga je binnenkort op reis of naar een evenement en heb je hiervoor een corona certificaat nodig ?

Wil je graag eens controleren of je besmet bent ?

 

Vanaf juli 2021 kan je in de apotheek, liefst op afspraak, een COVID antigeen sneltest laten afnemen en een Europees coronacertificaat bekomen.

 

15 minuten na de staalafname kunnen we aflezen of je besmet bent, en binnen de 4u heb je het corona certificaat op zak !

 

 

PCR, antigeen sneltest, zelftest ... ?

Een PCR test (voor Polymerase Chain Reaction) is een test die in 2 stappen gebeurt:

- STAP1: genetisch materiaal van COVID virussen wordt (indien aanwezig) vermenigvuldigd

- STAP2: nadien wordt het genetische materiaal (indien aanwezig) gedetecteerd

De staalname gebeurt aan de hand van een diepe neuswisser bij de huisarts, in hospitalen of in testcentra, waarna het staal naar een gespecialiseerd laboratorium vervoerd wordt en het resultaat nadien via internet raadpleegbaar is.

Aangezien een PCR test eerst het genetisch materiaal vermenigvuldigt alvorens het te detecteren, is deze test gevoeliger. Zelfs bij mensen die een zeer lage virale lading hebben zal de test positief zijn. Het risico op een vals negatief resultaat is het kleinst bij een PCR test.

Een Antigeen sneltest gaat niet op zoek naar genetisch materiaal maar naar een antigeen (in dit geval: het SPIKE eiwit dat zich op de eiwitmantel van het virus bevindt). De test zelf is een chromatografie waarbij spike eiwitten (indien aanwezig) al na 15 minuten worden gedetecteerd. Gezien hier geen dure toestellen vereist zijn, kan een sneltest in de apotheek gebeuren.

Een zelftest is op de zelfde principes gebaseerd als een antigeen sneltest. Het enige verschil is het feit dat de neuswisser slechts zeer oppvervlakkig (enkele cm) in de neus gaat. Je kan deze test dus gemakkelijk thuis doen. Maar gezien hij minder diep in de neus gaat, is de gevoeligheid lager, en worden enkel patiënten met een hoge virale lading gedetecteerd.

 

 

Heb ik een Europees Corona CERTIFICAAT nodig om op reis te gaan ?

Alvorens een afspraak in te plannen verifiëer je best of een snelle antigeentest voldoet aan de vereisten voor jouw bestemming, en de duur van jouw reis.

Raadpleeg reopen.europa.eu of diplomatie.belgium.be of na te gaan of jouw bestemming Europese corona certificaten van antigeen sneltesten aanvaardt.

 

Waar en wanneer kan ik mijn CERTIFICAAT nadien terugvinden ?

Het resultaat van jouw test zullen we na 15 minuten kunnen aflezen. Nadien verzenden wij dit resultaat naar ScienceSano, zodat zij het europees certificaat kunnen opmaken. Na maximum 4u heb je het op zak in jouw applicatie coronalert.be of covidsafe.be en op volgende websites: www.mijngezondheid.bewww.burgerprofiel.bewww.myhealthviewer.be en helena.care.

 

 

Heb je nog vragen of wil je graag een afspraak inboeken ? Contacteer snel de apotheek ;-)

Foto van het bureau in de consultatieruimte