Newsletter

Dynaphar

De nieuwsbrief van uw apotheker informeert u over nieuws op de stie, gezondheidsnieuws, ...

Schrijf hier in

Gezondheidsmagazine


Geveld door griep ?

/images/nieuws/grip.jpg

 

Griep wordt veroorzaakt door een virus dat wordt verspreid door de lucht en door direct contact met besmette personen (hoesten, niezen, een hand geven, enzovoort). Na besmetting duurt het 1 tot 4 dagen vooraleer de klachten beginnen.

Hoe brandwonden verzorgen?

/images/medicaments/brhand1.jpg

 

Wat met medicatie op reis ?

/images/conseil/vacances/pharmacie-de-voyage/vacances.gif

 

Wie een reis naar het buitenland gepland heeft, staat best eens stil bij zijn of haar medicatiegebruik. Het voorbereiden van een goede reisapotheek is sowieso een must. Indien je daarenboven chronisch medicatie gebruikt, kan het handig zijn om een lijst van jouw medicatie of een medicatieschema te laten opstellen door je apotheker.

Is zonnebrand gevaarlijker voor jongeren dan voor volwassenen?

/images/conseil/conseils/coup-de-soleil.jpg

 

Vitamine D: meer dan een hype!

 

Volgens deskundigen kampt ongeveer 50% van de bevolking met een tekort aan vitamine D.

Meer weten over aromatherapie

/images/actualites/aromatherapie.jpg

 

Bij aromatherapie worden extracten van bepaalde planten gebruikt , die men essentiële oliën (E.O.) noemt. Deze hebben tot doel het versterken en het stimuleren van de natuurlijke afweersystemen, die in elk organisme aanwezig zijn.

Wanneer een verstopte neus sinusitis wordtÖ

/images/nieuws/nez-boucha-.jpg

 

Vaccinatie tegen pneumokokken

/images/newsletter/pneumokokken.jpg

 

Globaal famaceutisch dossier : een nuttige dienst van uw apotheker !

/images/nieuws/dossier1.jpg

 

Telkens als uw apotheker u een voorgeschreven geneesmiddel aflevert, is hij wettelijk verplicht om dit te registreren. Tenzij u bezwaar maakt, mag hij daarnaast nog bijkomende gegevens registreren in het belang van uw gezondheid, zoals geneesmiddelen zonder voorschrift, voedingsupplementen, verzorgingsproducten of eventuele allergieën.

DROGE OGEN : WAT KUN JE ER AAN DOEN ?

/images/conseil/conseils/secheresse-oculaire.jpg

 

Het elektronisch voorschrift

/images/conseil/mars-2018/prescription-medical-electronique.jpg

 

Stop darmkanker

/images/conseil/mars-2018/cancer-du-colon.jpg

 

Verhogen hormonale anticonceptiva (oa de PIL) het risico op een depressie ?

/images/nieuws/pilules.jpg

 

Tekenbeet : meestal onschuldig, maar beter goed opvolgenÖ

/images/newsletter/teek.jpg

 

Het zikavirus

/images/newsletter/zika.jpg

 

De verdeling en het gebruik van jodiumtabletten bij een kernramp

/images/newsletter/iodium.jpg

 

Hoogteziekte: hoofdpijn in de bergen

/images/newsletter/hoogteziekte.jpg

 

Wat is het nut van fluor in tandpasta ?

/images/newsletter/dentifrice.jpg

 

Traagwerkende schildklier : een veelvoorkomende aandoening

/images/newsletter/schildklier.jpg

 

Bevolkingsonderzoek dikkedarm kanker. Doe mee!

/images/newsletter/dikke_darm.jpg

 

Peuters en kinderen die thuis meeroken worden ziek !

 

Atopisch eczeem

 

Atopisch eczeem is een frequente jeukerige, inflammatoire chronische aandoening bij kinderen en jonge volwassenen, die evolueert met terugkerende opstoten van ontstekingen, onderbroken met periodes van afwezigheid van de symptomen.

Moeten schimmelnagels aan de voet steeds behandeld worden?

 

Een schimmelnagel herken je aan een, meestal gedeeltelijk, verkleurde nagel: hij heeft een gelige, groenige of witte kleur. Meestal is hij ook verdikt en brokkelig. Daarom wordt hij soms ook kalknagel genoemd.

Moeten vrouwen met kinderwens extra foliumzuur innemen?

 

Vrouwen met kinderwens starten best al voor de positieve zwangerschapstest met het innemen van extra foliumzuur, stelt de Vlaamse overheid. Veel vrouwen starten er te laat mee, of stoppen te vroeg.

App 'apotheek van wacht' beschikbaar op Google Play

/images/actualites/pharmacie-de-garde/pharmacie-de-garde.jpg

 

De applicatie 'apotheek van wacht' voor Android-smartphones is nu beschikbaar en kan gratis gedownload worden op Google Play (rechtstreekse toegang via www.apotheek.be).

Betaglucaan: een natuurlijke stimulator van het immuunsysteem

/images/actualites/orge.jpg

 

Ons afweersysteem wordt geregeld belaagd door verkeerde voeding, milieuvervuiling, gebruik van medicamenten, straling (bijv.zonlicht) en stress. Veel mensen hebben daardoor te maken met een verminderde immuniteit en zijn dus sneller vatbaar voor infecties, tumoren en andere ziekten.

RSV - Kritieke periode voor babyís breekt aan, vooral voor prematuren

 

Jaarlijks veroorzaakt het zeer besmettelijke RSV (Respiratoir Syncytiaal Virus) in de herfst- en wintermaanden een wereldwijde epidemie van respiratoire infecties. Bronchiolitis is bij kinderende meest voorkomende ontsteking vande onderste luchtwegen veroorzaakt door dit virus.

De apotheek van wacht is geen nachtwinkel

/images/actualites/pharmacie-night-shop/lune.jpg

 

Zonnebrandolie, anti-rimpelcrème, fond de teint, douchegel, deodorant, luizenshampoo, tandpasta, vermageringspillen, mascara, ontwormingsmiddel, nagelknipper, scheerschuim, dissolvant, enz. Uit een enquête die de Algemene Pharmaceutische Bond bij zijn leden hield, blijkt dat apothekers die 's nachts de wachtdienst verzekeren heel vaak moeten klaarstaan voor dringende vragen... die allesbehalve dringend zijn. Vandaag start een sensibiliseringscampagne voor het groot publiek in de apotheken en op www.apotheek.be waar U altijd terecht kan om de apotheken van wacht te vinden.

Pollen-Info app: Integratie van 3 nieuwe functionaliteiten

/images/actualites/pollen-info/pollen-info.jpg

 

De Pollen-Info app van MSD Belgium voorspelt de pollenconcentratie in de lucht en dat tot zeven dagen ver. De Pollen-Info app bewijst duidelijk haar meerwaarde: ze werd ondertussen al 30.000 keer gedownload. Een jaar na de lancering van deze populaire tool maakte MSD Belgium de balans op met bijzondere aandacht voor de feedback van de gebruikers. Op basis daarvan werden 3 handige nieuwigheden opgenomen.

Gedeeld farmaceutisch dossier

/images/actualites/dossier-medical-partage/dossier-medical.jpg

 

Apothekers kunnen vanaf nu bepaalde gegevens delen over geneesmiddelen die ze aan hun patiënten afleveren, om een veilig geneesmiddelengebruik te kunnen garanderen. Daarvoor hebben de Algemene Pharmaceutische Bond (APB) en de Vereniging der Coöperatieve Apotheken van België (OPHACO) het "Gedeeld Farmaceutisch Dossier" aangekondigd, samen met minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Laurette Onkelinx. Zij benadrukten dat daarvoor de voorafgaande toestemming van de patiënt nodig is.

Google ontwikkelt contactlens voor diabetici

/images/actualites/lentilles-google/lentille.jpg

 

Google werkt aan de ontwikkeling van een "slimme" contactlens, die bestemd is voor diabetici. De lens moet het glucoseniveau in het traanvocht meten. De drager van de lens zou verwittigd worden als zijn suikerspiegel te laag staat.

UW SIS-kaart, nog nodig ?

 

Vanaf 1 januari 2014 zullen apothekers, ziekenhuizen en bepaalde zorgverleners uw ziekenfondsgegevens online kunnen raadplegen aan de hand van uw rijksregisternummer.

Nieuwe dienstverlening in de apotheek

 

Sinds 1 oktober 2013 biedt uw apotheker een gepersonaliseerde begeleiding aan astmapatiënten die geneesmiddelen (meer specifiek cortisone) gebruiken die geïnhaleerd moeten worden. Deze begeleiding is gratis, gebeurt op afspraak en geeft als doel de astmapatiënt meer inzicht en praktisch advies te geven bij zijn voorgeschreven behandeling alsook informatie over astma in het algemeen.

Cardiologische liga lanceert CardioPass

/images/actualites/cardiopass/cardiopass.jpg

 

De Belgische Cardiologische Liga lanceert in samenwerking met de farmaceutische organisatie Bayer Healthcare de CardioPass, een gratis smartphone applicatie die gebruikers een gepersonaliseerd paspoort over de gezondheid van het hart aanbiedt.

Alle specialiteiten op basis van domperidon op medisch voorschrift vanaf 30 november 2013

/images/actualites/domperidone-ordonnance/motilium.jpg

 

De specialiteiten op basis van domperidon (Motilium® en generieken) zijn vanaf 30 november 2013 enkel nog op medisch voorschrift te verkrijgen. Dit gebeurde op basis van een aanbeveling van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG).

Apothekers vanaf 1 oktober vergoed om uitleg te geven over geneesmiddelen

/images/actualites/conseil-corticoides/inhalateur.png

 

Het is een kleine omwenteling voor de Belgische apotheek: vanaf 1 oktober kan de apotheker aan patiënten die met een astmabehandeling starten, een gepersonaliseerde begeleiding aanbieden. Dit gebeurt door middel van twee begeleidingsgesprekken. Deze nieuwe zorgverlening, die volledig wordt vergoed door het RIZIV, zou in de toekomst geleidelijk moeten worden uitgebreid tot andere categorieën van chronische patiënten.

Nieuw doorslaggevend verband tussen intestinale flora en gewichtstoename

/images/actualites/flore-intestinale/flore_intestinale1.jpg

 

De samenstelling van de intestinale flora zou een bepalende rol spelen in het metabolisme. Zo bevestigt recent onderzoek op muizen de reeds bestaande studies en opent zo eventueel nieuwe behandelingen van overgewicht.

Myolastan en generieken vanaf 1 september uit handel

/images/actualites/tetrazepam/tetrazepam-eg.jpg

 

De verkoop en het voorschrijven van Myolastan, een medicijn voor de behandeling van pijnlijke spierkrampen, wordt vanaf 1 september opgeschort in België. Oorzaak is de molecule Tetrazepam in dit medicijn.

Wanneer geef je je kind een geneesmiddel?

/images/actualites/ma-dicaments-et-enfants/children.jpg

 

Kinderen krijgen vaak te maken met onschuldige kwaaltjes die gepaard kunnen gaan met koorts, hoesten, een verstopte neus of oprispingen. Tenzij de symptomen verontrustend zijn, zijn geneesmiddelen over het algemeen niet noodzakelijk. Het fagg geeft je een aantal tips om je te helpen geneesmiddelen goed te gebruiken bij kinderen in de volgende situaties:

Elektronische sigaret: waarschuwing van het FAGG

/images/actualites/cigarette-electronique/cig-elec.jpg

 

Het federaal agentschap voor geneesmiddelen en gezondheidsproducten (fagg) en de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de voedselketen en Leefmilieu (FOD Volksgezondheid) waarschuwen voor de elektronische sigaret, sigaar en pijp en wijzen erop dat dit soort elektronische apparaatjes gevaarlijk kunnen zijn en een aantal problemen met zich kunnen meebrengen.

Domperidone : herziening van de baten-risicoverhouding (FAGG)

/images/actualites/domperidone-reevalation/domperidone.jpg

 

Op initiatief van het Belgische federaal agentschap voor geneesmiddelen en gezondheidsproducten (fagg), is het europees geneesmiddelenbureau (EMA) gestart met een herziening van de baten-risicoverhouding van domperidone-bevattende geneesmiddelen.

Stand van zaken betreffende de gecombineerde orale contraceptiva (FAGG)

/images/actualites/pilule-contraceptive/pilule-contraceptive.jpg

 

Het Europees geneesmiddelenbureau (EMA) heeft een stand van zaken gepubliceerd betreffende de mediaberichten over de gecombineerde orale contraceptiva (COCís). Het federaal agentschap voor geneesmiddelen en gezondheidsproducten (fagg) neemt deze stand van zaken over en benadrukt dat de baten-risicoverhouding van deze contraceptiva nog steeds positief blijft en dat er geen reden is om de inname ervan te stoppen. De huisartsen en gynaecologen hebben een schrijven ontvangen over dit onderwerp.

Resten van pesticiden in fruit en groenten: gevaarlijk of niet?

/images/actualites/fruits-legumes/fruitslegumes.jpg

 

Ongeveer 80 procent van het fruit en 60 procent van de groenten in de Belgische rekken bevat resten van pesticiden. Zelden meer dan wettelijk toegelaten, maar er zijn vaak wel sporen van meerdere producten. Dat blijkt uit de meest recente gedetailleerde cijfers van het Federaal Agentschap voor Voedselveiligheid (FAVV) die Eos magazine kon inkijken.

Het papieren medisch voorschrift staat op punt te verdwijnen

/images/nieuws/voorschrift-verdwijnen/voorschrift.jpg

 

Binnenkort zou het RIZIV groen licht moeten geven voor het algemeen gebruik van de elektronische voorschriften, bevestigt Sudpresse woensdag. De resultaten van het Recip-e project, dat reeds 2 jaar loopt op initiatief van de beroepsverenigingen van de zorgverstrekkers, zijn positief en tonen dat België klaar is voor het algemeen gebruik van de elektronische voorschriften.

Vitamine D: meer dan een hype!

/images/actualites/vitamin-d.jpg

 

Volgens deskundigen kampt ongeveer 50% van de bevolking met een tekort aan vitamine D. en gezonde vitamine D concentratie is echter van groot belang. Het speelt niet enkel een belangrijke rol in het behoud van sterke botten, het draagt ook bij tot een goed werkende immuniteit, gezonde tanden, een goede spierfunctie en juiste celdeling. Wetenschappelijk onderzoek toont zelfs aan dat een gehalte lager dan 20 ng/ml een verhoogd risico geeft op kanker, cardiovasculaire ziekten, diabetes, immuunstoornissen en fracturen.

Site gecreŽerd door Easy-ConceptSite gecreŽerd door Easy-Concept login